Preberite zakaj smo za otvoritev strani izbrale 8. marec – dan žena

Ko zlagam stvari iz pralnega stroja in se jezim koliko dela imam z vsemi temi oblačili, pogosto pomislim na naše babice. Kako so polne košare umazanega perila prale v hladni rečni vodi in se niso pritoževale. Njihove roke so bile zgarane zgolj zaradi skrbi za golo preživetje. Toda veliko bolj so bile hvaležne, predvsem pa so se precej manj pritoževale, kot to počnemo danes. Znale so potrpeti in biti vztrajne.

In se vprašam – kaj danes cenim jaz? Cenim možnost svobodne izbire partnerja, poklica, kontracepcije, stalne zdravniške oskrbe, šolanje otrok? Nič od tega ni bilo na voljo še nekaj desetletij nazaj.

Tudi vi  kdaj pomislite kako lahko danes, vsaj v razviti deželah, živimo ženske in kako so še pred nekaj desetletji živele naše babice? Redko so imele možnost samostojno odločati o svojem življenju. Njihovo življenje je bilo namenjeno zgolj služenju – najprej v svoji primarni družini – skrb za mlajše brate in sestre, delo za golo preživetje, bile so neuke, saj možnosti šolanja niso imele, starši so jim običajno izbrali može, sledilo je rojevanje in veliko pogosteje so se srečevale tudi z izgubo svojih otrok. Seveda so vse to mogoče sprejemale na popolnoma drugačen način, kot ga danes, toda verjamem, da so tudi one čutile.

In kako so se morale skozi čas boriti za osnovne pravice, ki so jih imeli zgolj moški? So se povezovale, si pomagale? Vsako leto praznujemo 8. marec in dobimo kakšen šopek cvetja, toda ali se v resnici vemo kako je ta praznik nastal? In, da veliko žensk po svetu še vedno živi brez kakršnih koli pravic?

Kdaj in zakaj je 8. marec postal praznik žena?

Dan žena (originalno “Dan delovnih žena”) je mednarodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah praznujejo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk, praznujejo pa ga predvsem v bivših komunističnih in socialističnih državah. V začetku so ga praznovali 19. marca, kar je predlagala nemška feministka in socialistka Clara Zetkin, rojena Eissner (1857-1933). Za enakopravnost žensk se je začela bojevati leta 1889, medtem ko je pobudo za dan, posvečen vsem ženskam, dala na Drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910. Prvič so ga praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat še na 19. marec. Tudi v Sloveniji so ga praznovali v Trbovljah. V državah sovjetskega bloka se je Dan delovnih žena v komunizmu praznoval 8. marca in je vedno imel velik pomen. V zadnjih desetletjih se tudi v drugih državah uveljavlja praznovanje na 8. in ne več 19. marca.

Mednarodni dan žensk se 8. marca praznuje od leta 1917, saj so se na ta dan začeli protesti v Petrogradu (danes St. Petersburg), iz katerih je nastala komunistična Oktobrska revolucija.

Poznate zgodovino boja za enakopravnost žensk v Sloveniji?

Dan žena v Sloveniji

Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk, tako je že leta 1897 začel izhajati ženski časnik Slovenka, medtem ko je bilo prvo žensko društvo ustanovljeno leto kasneje. Pomembna je letnica 1906, ko je Marija Urbas kot prva Slovenka doktorirala, in sicer iz filozofije na graški univerzi. Prva politična zagovornica žensk v Sloveniji, je bila Slovenska Ljudska stranka, ki je že 15. maja leta 1920 uvedla splošno volilno pravico na občinskih volitvah – volilno pravico so dobili vsi, moški in ženske, ki so bili stari nad 21 let. S tem je bila v Sloveniji prvič uzakonjena splošna ženska volilna pravica. Leta 1921 Beograd odpravi splošno volilno pravico, zaradi česa posledično prične Slovenska ljudska stranka v času oblikovanja ustave novoustanovljene Kraljevine SHS, zavzemati za uvedbo splošne ženske volilne pravice na državni ravni. Ženske dokončno dobijo volilno pravico in s tem pričetek enakopravnosti leta 1945, ko je uzakonjena splošna volilna pravica. Leta 1974 je bilo zapisano v ustavo SFRJ določilo, da ima vsaka ženska svobodno odločanje o rojstvu otrok, tri leta kasneje pa je bila uzakonjena še pravica vsake ženske do umetne prekinitve nosečnosti iz drugih, ne le zaradi zdravstvenih razlogov. Leta 1989 je začel delovati prvi telefon v sili za pomoč ženskam in otrokom, ki so postali žrtev nasilja.

Vir: Iz Wikipedije, proste enciklopedije

https://sl.wikipedia.org/wiki/Dan_%C5%BEena