Zakaj moramo, ženske, sebe dati na prvo mesto?

Zakaj moramo, ženske, sebe dati na prvo mesto?

Delala sem v eni od multinacionalk kot kuharica. Glavna kuharica za direktorja in prokuriste. Svoje delo obožujem in zato tudi krasno kuham. Moja hrana jim je nadvse teknila.

Sčasoma so se navadili nanjo tako močno, da so točno vedeli, ali imam slab ali dober dan. Moj odnos do priprave hrane se je odražal na okusu. In to so mi tudi vedno povedali.

Drago dekle, žena, mati. Si že kdaj kuhala v praznem loncu? Verjetno ne. V lonec je potrebno dati vsebino. Kaj, veš samo ti. Vsekakor pa mora biti vsebina dobra, če želiš postreči z dobro hrano.

Prav tako je s tabo. Če hočeš ljudem, ki jih imaš rada, karkoli dati, moraš najprej napolniti sebe z dobro vsebino. Samo zadovoljna oseba lahko daje drugim dobro hrano. In kje dobiš dobro hrano.

Za v lonec gotovo v dobrih prodajalnah od dobrih prodajalcev. Pa za te. Išči jo. V lepi naravi. V dobrih knjigah. V dobri družbi. Na spletu. Na webinarjih, seminarjih, raznih srečanjih.

Kot je na svetu ogromno prodajaln za živila, je za tebe ogromno priložnosti okoli tebe. Za v prodajalno si navadno pišeš nakupovalne listke. Zakaj si ne bi podobnih listkov napisala za polnjenje tvojega telesa in uma? V prodajalno zahajaš skoraj vsak dan vsaj za par minut, ali nekajkrat mesečno za pol do ene ure. Verjemi mi, da če bi enak čas porabila še zase, bi bil tvoj lonec vedno poln zadovoljstva. Iz njega pa bi delila le najboljšo hrano svojim bližnjim.

V življenju pride tudi trenutek, ko se ti hrana zažge ali kakorkoli pokvari. Tega gotovo ne postrežeš svojim najdražjim. Tudi v tvojem življenju se pojavijo slabi dnevi, a ne obremenjuj s tem ljudi okoli sebe. Zastrupljaš jih prav tako, kot če bi jim postregla z neužitno hrano. Sprazni se. Prav tako, kot sprazniš lonec z neužitno hrano. In verjetno ga potem še temeljito pomiješ.

Tudi ti potrebuješ takšno umivanje z nečem, kar te veseli. Sprosti se, po potrebi izjoči, cepetaj z nogami, pojdi pod tuš in glasno poj ali kriči. Veselo zapleši.

In ne pozabi, kar daješ, to dobivaš.

Avtor  Marija  Cilenšek