SE SPLOH ZAVEDAMO?

SE SPLOH ZAVEDAMO, KAKŠEN VPLIV IMAJO MEDIJI NA NAS IN NA NAŠA ČUSTVA?

Drage Ženske, Carice, z vami želim deliti zanimivo zgodbo, ki se mi je pripetila te dni in zaradi nje, vas želim malo vzpodbuditi h kritičnemu razmišljanju in morda k drugačni odločitvi za vaše življenje.

Prejela sem klic mojega brata, z vprašanjem, če sem dobro in kakšni napadi se dogajajo v Londonu, kjer trenutno živim. Seveda sem bila nad vsebino njegovega klica presenečena, zato sem ga prosila, naj mi pojasni za kaj gre. Omenil je nov teroristični napad, ki naj bi se zgodil na eni izmed postaj podzemne železnice. Sama o dogodku nisem vedela ničesar, saj zavestno ne spremljam novic in črne kronike. Pravzaprav tudi ne berem časopisov, spletnih dnevnih portalov in še manj gledam večerni dnevnik.

Vse skupaj pa nebi pritegnilo moje pozornosti, če to nebi bilo že tretjič, ko sem o dogajanju v Londonu, izvedela iz Slovenije. Posebne podrobnosti, ki so prikazane napol katastrofalno, seveda vzbudijo strah pri ljudeh in to je tisto, v čemer sama vidim izziv današnje družbe. Seveda cenim, da moje skrbi zame, vendar pa vas ob tem želim nagovoriti k temu, da vsebino novic, ki so vam vsakodnevno lansirane, poskusite sprejeti kritično, še najbolje pa naredite, če se od teh negativnih novic kar odklopite.  

Ne želim reči, da naj vam ne bo mar, kaj se dogaja v svetu, daleč od tega. Želim le povedati, da je vaša odgovornost in odločitev, kako se boste ob tem počutile. Vzbujanje strahu na kolektivnem nivoju, je po mojem mnenju praksa množične manipulacije, saj je s prestrašenimi ljudmi najlažje upravljati. Strah upravlja vse okoli in gradi pomanjkanje in nesrečo. Kljub temu, pa se še vedno premalo ljudi zaveda, da imamo vse niti v svojih rokah in da k spremembi lahko prispevamo le sami. Lahko naredimo svet lepši in mirnejši, če to želimo. . .

. . . vas zanima kako?  

Tako da najprej spremenimo svoje življenje.

Namesto da vsak dan pred televizijskim sprejemnikom trepetamo, kaj se dogaja zunaj, ali pa celo znotraj naših meja, se raje posvetimo delu na sebi. Razmislimo, kaj lahko sami naredimo, da bo naš jutri lepši. Kaj lahko prispevamo k sebi in kaj lahko naredimo tudi za lepši jutri nekoga drugega.

In kot rečeno je odklop od negativizma, ki smo ga deležni s strani medijev, lahko eden izmed prvih korakov. Zavestno lahko izberemo strani, oddaje, članke, časopise in revije, ki imajo pozitivno vsebino, še bolj toplo pa vam priporočam, da ob večerih namesto dnevnih poročil v roke vzamete kakšno dobro knjigo. Eno izmed njih sem spisala tudi sama, našli pa jo boste tukaj na portalu Caricasi.si. https://www.caricasi.si/izgubila-sem-tebe-a-nasla-sem-sebe/

Drage moje dame, odločitev je vaša in izključno vaša. Danes lahko izberete v katero smer boste krenile in kakšen bo vaš jutri. Saj že veste: Delo, ki ga na sebi opraviš danes, je najboljša naložba za tvoj jutri.

Pa srečno. J Maja Križnar