ANTIOXI JUHA ZA VROČE DNI

Potrebujemo:

  • 1 drobno nasekljana čebula
  • 0,7l goveje jušne osnove
  • 30 g grobo nasekljanega svežega koriandra
  • 1 čajna žlička zdrobljenih koriandrovih semen (opcijsko posušen koriander)
  • 450 g narezanega korenja

V večji posodi malo popražimo čebulo in koriandrova semena.  Dodamo na drobno narezano oprano korenje in vse skupaj še nekaj minut pražimo. Zalijemo z jušno osnovo in pustimo, da zavre. Lonec pokrijemo in kuhamo še približno 10 minut, nato posodo umaknemo z ognja in juho ohladimo.

Preprosto jo zmešamo v mešalniku, dodamo morsko sol, lahko tudi ščepec kajenskega popra ter posujemo s svežim koriandrom. Na koncu jo postrežemo v segretih skledah, posipano s svežim koriandrom.

 

Korenje – surovo sicer z nizkim GI, a s kuhanim telo dobi veliko več betakarotena. To je rastlinsko barvilo, ki rastline močnih barv (pomaranče, paradižnik, mango, breskeve,…) ščiti pred uv žarki, zato ima tudi na človeka ta fitokemikalija izredno antioksidativni vpliv in je poznana kot zaviralec raka. Poleg tega pa ščiti oči, krepi imunski sistem, zmanjšuje možnost kapi in srčnega napada, ščiti kožo, jetra in pljuča pred prostimi radikali.

Koriander – enoletnica, izredno podobna listom peteršilja, spodbuja prebavo, tek blaži napenjanje, deluje protibakterijsko. Listi so morda res malce neprijetnega okusa, a je zato okus semen sladek in poln. Največ zdravilnih snovi se skriva prav v semenu, ki ga lahko žvečimo ali iz njih kuhamo čaj.

 

Recept nam je posredovala Darja Ren.